BEELDANALYSE
Het kunstwerk heet: The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living.
Het is gemaakt door de kunstenaar Damien Hirst.
Het beeld is 213 cm breed, 518 cm lang, 213 cm hoog en gemaakt in 1991.
Het is een glacontainerwerk.
Ik heb voor dit kunstwerk gekozen, omdat ik me eigenlijk meteen al afvroeg hoe het kunstwerk gemaakt is. Het sprak mij aan hoe de haai in het kunstwerk is geconstrueerd. Zou de haai in glas zitten? Zou hij in water drijven? Of zou hij met pinnen zijn geconstrueerd in het beeld? Ik was heel benieuwd naar het antwoord op deze vraag en daarom heb ik mij in dit kunstwerk verdiept.

HOOFDVRAAG
‘Hoe is het kunstwerk ‘The physical impossibility of death in the mind of someone living’ van Damien Hirst tot stand gekomen?’
Hirst heeft voor het maken van dit kunstwerk al eerder dieren geconserveerd. Hij staat vaak stil bij de dood en onsterfelijkheid. Deze gedachtes zet hij om in kunst door dieren te conserveren. Op die manier confronteerd hij mensen met het feit dat er geen onsterfelijkheid is. Hij laat mensen hierdoor stil staan bij de dood.
Eerder had hij een koe en een schaap geconserveerd, voor dit kunstwerk koos hij voor een tijgerhaai.
Zijn eerste ingeving was om een witte haai te conserveren. De witte haai was alleen een bedreigde diersoort dus mocht hij geen witte haai voor zijn kunstwerk gebruiken.
Inplaats van de witte haai koos hij nu voor een andere haai, namelijk een tijgerhaai.
De haai (een vrouwtje van 25 tot 30 jaar oud) werd na het overlijden voor een paar weken in een bad geplaatst. Dit bad was gevuld door een oplossing van formaline. Deze oplossing zorgt ervoor dat er geen bacteriën, schimmels en virussen gevormd kunnen worden in het lichaam van de haai. De haai wordt dus als het ware ontsmet.
Er zijn plaatsen waar je met naalden niet door de haai heen kan, zoals de vin, het schedel en de wervelkolom. Ze lieten de haai voor ontsmetting dus in een bad met een formaline oplossing drijven. Tijdens dit proces trok de formaldehyde onder de huid, hierdoor werd het mogelijk om met naalden door die onderdelen te gaan.
Een onderzoeker legde uit dat een haai een skelet heeft zonder bot. Inplaats van bot is het skelet van een haai gemaakt van kraakbeen. Kraakbeen is relatief gezien heel flexibel.
(Feitje: de tanden zijn ook niet van bot gemaakt maar van hard kraakbeen)
Kraakbeen vergaat in tegenstelling van bot best snel. Om dit te voorkomen moet het lichaam van de haai dus constant in de formaline oplossing blijven.
Nadat de haai weken in een bad heeft gedreven, word hij omgedraaid, de tijdelijke naalden worden uit de haai gehaald en ze beginnen met het het injecteren van de formaline oplossing
Wanneer de haai al die vloeistof heeft geabsorbeerd, wordt hij in een speciale tank verhuisd naar de eindlocatie, ook hier komt hij weer in een formaline oplossing.
Het kunstwerk bestaat dus uit staal, glas, de formaline-oplossing en de tijgerhaai.
De gedachtes van Damien Hirst hebben volgens mij een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van dit beeld.
De manier hoe hij denkt over het leven en de dood heeft hij weten te verwerken in een kunstwerk. Op deze manier is het kunstwerk tot stand gekomen.
DEELVRAAG 1
‘Wat is de achterliggende gedachte waarom hij dit kunstwerk heeft gemaakt?’
Hirst denkt zelf vaak aan de dood. Hij wil met dit kunstwerk laten zien aan mensen dat de dood overal om ons heen is en niemand daar aan kan vluchten. Als je sterft kan dat niet ongedaan worden.
Hij wilt doormiddel van zijn kunstwerk laten zien dat er een groot verschil is tussen leven en dood. Hij zegt dat mensen slechte dingen in het leven onder ogen moeten zien.
Dit zou nodig zijn om de goede dingen de moeite waard te maken en grote waarde geven aan de mooie dingen van het leven.
Dit wil hij allemaal laten zien door een dood, geconserveerd dier, die een soort spiegelbeeld voor onszelf is. We kunnen ons eindigheid alleen via een ander voorstellen.
DEELVRAAG 2
‘Welke keuzes en problemen kwam hij tegen tijdens het maken van het kunstwerk?’
Hij hoefde niet veel keuzes te maken tijdens het maken van het kunstwerk.
Ook had hij niet veel problemen tijden het maken. Er was alleen wel één ding waar Hirst tegen aan liep. Hirst wilde namelijk een grote witte haai, maar drie dagen voordat hij wilde bestellen bij een Australische visser bleek de grote witte haai een bedreigd diersoort te zijn. Hij mocht dus geen witte haai voor zijn kunstwerk gebruiken. Toen koos hij voor een tijgerhaai als alternatief.
DEELVRAAG 3
‘Welke gelijkenis heeft dit beeld met de andere kunstwerken van Damien Hirst? En verklaart dit waarom het beeld er zo uit ziet?’
De kunst die Damien Hirst maakt kun je in drie categorieën indelen; schilderijen, beeldhouwwerken en de glascontainerwerken. “The Physical impossibility of death in the mind of someone living” hoort in de categorie glascontainerwerken.
Hirst staat er om bekend dat hij kunstwerken maakt waarin de dood centraal staat.
Naast de haai heeft hij ook een koe en een schaap geconserveerd.
Het doel van Damien Hirst is om ons doormiddel van dit kunstwerk, in contact te brengen met de dood. Hij wilt dat we bewust worden van de dood en dat iedereen dit op een gegeven moment onder ogen moet zien, je kunt er niet aan ontkomen.
Dit was ook het doel bij de geconserveerde koe en schaap.
Door de dieren te conserveren in een aquarium, blijven ze lang in hun oorspronkelijke vorm. Hierdoor kan hij goed de boodschap ‘dood’ overbrengen.
Damien Hirst heeft al eerder dieren verwerkt in zijn kunstwerken, hier zijn daar twee voorbeelden van. De linker, genaamd ‘Mother and Child Divided’, bestaat uit twee beelden. Hierin zijn moederkoe en kalf te zien.
In het rechter beeld, genaamd ‘Away from the Flock’, is een schaap verwerkt in het kunstwerk.
Uit deze twee andere kunstwerken, is op te merken dat Damien Hirst een interesse heeft voor het conserveren van dieren. Damien Hirst zegt zelf ook veel stil te staan bij onomkeerbare eindigheid van het leven en de dood. Doormiddel van zijn kunstwerken probeerde hij deze gedachte te laten zien.
Het kunstwerk is te omschrijven als een aquarium waarin een tijgerhaai te zien is. Het lijkt alsof de tijgerhaai in lichtblauw water drijft.
Tijdens het beantwoorden van de hoofdvraag, hadden we ons verdiept in het proces van het maken van het kunstwerk. Zo kwamen we er achter hoe het kunstwerk tot stand is gekomen. Doordat we ons hadden verdiept in het maken van het kunstwerk, kwamen we er ook achter welke materialen ze hebben gebruikt en waar het kunstwerk uit bestaat, namelijk: staal, glas, een formaline-oplossing en de tijgerhaai.
Het kunstwerk straalt een soort sombere uitdrukking uit. Je komt door het kunstwerk in contact met de dood. Je wordt ervan bewust dat het leven niet oneindig is. De dood is iets waar je niet aan kunt ontkomen. Damien Hirst maakt ons hierdoor bewust van het leven en de dood.
Hij wilt met het kunstwerk uitdrukken dat je de dood onder ogen moet nemen. Hij wilt dat we bewust worden van het leven en dat het niet oneindig is. Hij wilt dat we gaan kijken naar de positieve dingen in het leven en hier een intense waarde aan hechten.
Ik vind het een heel indrukwekkend kunstwerk, het zet je echt aan het denken!
De manier waarop de haai in het aquarium is geplaatst vind ik heel interessant, ik vind het knap dat ze er voor kunnen zorgen dat het zo lang in oorspronkelijke staat kan blijven.
De gedachte van Damien Hirst bij het maken van het kunstwerk vind ik ook bijzonder, hij vind dat mensen zich moeten realiseren dat je niet oneindig kan leven. Hij vind dat je je als mens moet richten op de goede dingen in het leven en dat je waarde hecht aan die dingen, deze gedachte vind ik heel mooi!
Het is hem goed gelukt om zijn gedachtes om te zetten in een kunstwerk, daarom vind ik het dus een heel indrukwekkend kunstwerk.
De bronnen die ik heb gebruikt:
https://www.kunsthuizen.nl/kunstenaars/damien-hirst
https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Physical_Impossibility_of_Death_in_the_Mind_of_Someone_Living
https://www.nytimes.com/2006/10/01/arts/design/01voge.html
Deze site hebben we het meest gebruikt, vooral voor de deelvragen en de hoofdvraag:
https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/kunst/267-damien-hirst-de-gepekelde-haai.html
Maak jouw eigen website met JouwWeb