Analyse schilderij
Ons schilderij heet de brieflezende vrouw. Het is geschilderd door Johannes Vermeer. Het kunstwerk komt uit 1663/1664. De afmetingen zijn: de hoogte 46,5 cm, de breedte 39 cm en de dikte is 6,5 cm.
We hebben dit schilderij gekozen omdat we het een heel mooi schilderij vinden. En het ons heel erg aansprak omdat je het makkelijk naar de moderne tijd kan vertalen. Wat ons het meeste aansprak was de brief. We zijn erg nieuwsgierig naar wat er in de brief staat. En het felle blauw dat je aandacht gelijk trekt naar de vrouw.
De voorstelling van het schilderij is een vrouw die een brief leest. De vrouw heeft een fel blauw shirt aan waarmee alle aandacht gelijk naar haar gaat. Omdat er groen en blauw is gebruikt is het beeld heel grauw geworden waardoor je goed te weten krijgt wat de vrouw waarschijnlijk voelt. Het is ook heel fijn geschilderd. Om het te schilderen hebben ze olieverf gebruikt. Waardoor je dus heel goed details kan zien.
Het is ook erg realistisch geschilderd. En ook is er erg goed gebruik gemaakt van schaduwen. Waardoor de stoel en de landkaart op de achterkant staan. Omdat daar schaduw op wordt gebruikt en niet op de vrouw zelf lijkt het dat de vrouw veel verder op de voorgrond staat.
Haar haar zat netjes in een knot op haar hoofd. En aan haar kleding stijl te zien behoorde ze tot het rijkere deel van de bevolking.
Ik vind het wel een beetje een donkere sfeer hebben waardoor ik het gevoel krijg dat de vrouw heel verdrietig is door wat er in de brief staat. Maar omdat je geen emotie kan zien in het gezicht
kan je alleen maar bedenken wat er in de brief zou staan.
Ik vind het een heel mooi schilderij. Want je ziet heel veel details, maar ook om dat de schilder met schaduw en kleuren de aandacht heel goed naar de vrouw kon trekken. Door het goede gebruik van schaduw en licht. En hij kon heel goed laten voelen wat de vrouw voelt. Want je ziet niet veel emotie in het gezicht van de vrouw maar wel in de kleuren om haar heen.
Ons bezoek aan het Rijksmuseum
De brieflezende vrouw stond niet in het museum omdat het museum hem had uitgeleend. Maar we zijn naar het melkmeisje geweest. En onze eerste indruk was dat hij kleiner is dan we hadden verwacht. En dat de kleuren veel feller zijn dan op internet.
We hadden alleen wel verwacht dat hij wat groter zou zijn. Maar voor de rest voldoet het aan onze verwachtingen. En we hadden verwacht dat de kleuren wat donkerder zouden zijn maar het is juist feller. Maar de technieken die zijn gebruikt zijn precies hetzelfde zoals we hadden verwacht. En je kon ook heel goed het detail zien.
Toen we daar waren zag je dat er meer details werd gebruikt in het brood en de melk. Het melk leek echt alsof het eruit aan het stromen was. En in het brood zaten zandkorrels zodat het echt leek alsof er kruimels op het brood zaten en de scheuren in het brood.
De maat van het schilderij was kleiner dan we hadden verwacht. We vinden dat hij wel groter mag.
De manier van verven is erg gedetailleerd. Je ziet dat het erg fijn geschilderd is en dat er erg goed gelet heeft op de details die die in het brood en melk zaten. Het kleur gebruik van het schilderij zorgt er ook voor dat je aandacht naar de vrouw gaat. Want het eten en de vrouw zijn fel gekleurd. En dan gaat je aandacht gelijk ernaar toe in vergelijking met de achtergrond want die is wat grauwer gekleurd.
De lijst die er omheen zit is erg dik en helemaal niet mooi. Het maakt het schilderij ook kleiner omdat de lijst zo groot en dik is. Het trekt ook veel aandacht waardoor er minder aandacht gaat naar het schilderij.
Het schilderij staat tussen de schilderijen uit de 17de eeuw.
Wij vinden het schilderij mooier dan we hadden verwacht. En de details zijn veel mooier dan we hadden verwacht. Er zitten meer details in dan je op internet ziet. De kleuren zijn ook veel mooier dan op internet en zijn veel feller.

Onderzoek
Onze onderzoeksvraag is:
Waarom heeft hij vrouw gekozen voor het schilderij?
De brieflezende vrouw werd in de gouden eeuw geassocieerd met liefde. Velen mensen dachten dat de vrouw zwanger was maar de ruimvallende kleding is niet ongewoon voor die tijd. Het kan zijn dat ze zwanger is maar dat houd Johannes Vermeer achterwegen. Hij heeft ook voor een vrouw gekozen omdat ze denken dat de brief van een geliefde is die op reis is.
De deelvragen zijn:
Waarom heeft hij voor een landkaart gekozen achter de vrouw?
De landkaart achter de vrouw is een landkaart van Holland en west Friesland uit 1620. Het zou kunnen beteken dat de briefschrijver op reis is. De brief kan van haar man zijn die meevaart op een VOC schip.
Wat zou er in de brief kunnen staan?
De brief kan van haar man kunnen zijn die op reis is. Hij zou kunnen schrijven over liefde en hoeveel hij van haar houd en hoeveel hij haar mist. Maar wat er precies in de brief staat is niet duidelijk.
Wat wilt de parelketting op het tafeltje duidelijk maken?
De parelketting op het tafeltje wilt duidelijk maken dat ze verlangt om zich aantrekkelijk te maken zonder dat mensen haar gaan oordelen. Parels werden geassocieerd met ijdelheid. Ook willen ze laten zien dat ze van een rijkere familie komt. Want vroeger kon niet iedereen zomaar parels kopen.
De remake
Wij hebben gekozen om het bij een make-up te doen omdat meiden daar nu veel meer bezig zijn en hoe ze eruit zien. Ook hebben wij voor een iPad gekozen omdat mailen de modernere versie van briefen schrijven is. We hebben gekozen voor een rode trui omdat het dan ook de aandacht trekt naar de persoon zoals op het schilderij.

Maak jouw eigen website met JouwWeb